Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Cestopisné přednášky



Od: 16.9.2014 0:00  Do: 16.12.2014 0:00     Místo: Muzeum hlavního města Prahy - hlavní budova



V rámci cestopisných přednášek v Muzeu hlavního města Prahy se můžete těšit na Dana Přibáně a jeho cestu trabantem, na povídání Petra Horkého o století Miroslava Zikmunda, na Lenku Klicperovou a krále Gerewolu a na Vaška Sůra a jeho Pól chladu.

Předprodej a prodej vstupenek je v hlavní budově muzea, Na Poříčí 52, Praha 8. Vstupné na jednu přednášku je 120 kč.




  • Mapa místa akce

  • Oficiální web akce




    Podrobné informace:


    Termíny konání:

    Trabantem napříč Afrikou

    ...protože v Africe je taky někdy sranda. Sny - malé, velké, nesplnitelné... Kde ale je hranice nesplnitelného? Zkuste ji překročit a uvidíte. Tohle je vyprávění o jejím překročení. O cestě, kterou prý nejde uskutečnit. Fotografiemi a videem napěchovaná přednáška z cesty dvou malých trabantů napříč jednou velkou Afrikou. Bez 4x4, GPS a ABS, bez jistoty, že dojedeme…Přednáška o tom, že ne všechno je na černém kontinentu, tak černé, jak to vypadá a ne každý jeho obyvatel si zaslouží jen náš soucit. Přednáška, která chce ukázat Afriku, jak ji vidíte na vlastní oči, když se do ní ponoříte. Ukázat, jak vidí ona nás. Ukázat, co s vámi udělá. 20 000 kilometrů a jedenáct afrických států - Tunisko, Libye, Egypt, Súdán, Etiopie, Keňa, Tanzanie, Zambie, Botswana, Namibie a JAR. Afrika nás pohltila, sežvýkala a vyplivla. Ohromené, odrovnané, odhodlané se vrátit. Co obnáší projet ji v jednom z nejprimitivnějších aut, jaká kdy byla vyrobena? Co se dělo v trabantech a okolo nich? Jak jsme auta stavěli, jak jsme spali, co jsme jedli, co jsme opravovali, jak jsme opravovali, kdo nás naštval, kdo nás okradl i kdo nás potěšil. Unikátní fotografie i filmové záběry z cesty, kterou stojí za to podniknout, i když si na ní tolikrát opakujete, už nikdy víc, a když, tak, ne trabantem.

    Dan Přibáň

    Je filmař a cestovatel, který se do povědomí lidí dostal  hlavně  svými  cestami napříč kontinenty ve žlutých trabantech. O svých cestách točí filmy, které se na ČSFD dostávají díky svému hodnocení na první příčky. Zatím jeho poslední cesta „Trabantem Jižní Amerikou“ sklízí úspěch na obrazovkách ČT jako seriál, který každý týden sleduje téměř 500 000 diváků.

     

     

    „Století Miroslava Zikmunda“.

    Jak vzniká film Století Miroslava Zikmunda?

    Zikmund a Hanzelka- všichni známe jejich expedice, knihy a filmy. Ale nikdo neví, jaký žili život. V dubnu příštího roku vyráží na svoji cestu do kin celovečerní dokument, který se vůbec poprvé zabývá pozadím jejich fenomenálního díla. Miroslav Zikmund odtajnil archiv svých osobních deníků, které si píše neuvěřitelných 88 let! Petr Horký přijede představit vznik filmu a také promítnout několik záběrů z natáčení, které se k širší veřejnosti možná nikdy nedostanou…

    Petr Horký

    Je režisér, dokumentarista, cestovatel, producent, který procestoval více než 80 zemí světa. Jeho velkou vášní jsou polární výpravy, má za sebou dobytí severního pólu, přechod Grónska nebo expedici na Pól chladu s Vaškem Sůrou.

    Momentálně dokončuje celovečerní film o životě jednoho z největších českých cestovatelů

     

     

    Králové Gerewolu (Niger)

    Unášejí tu bělochy, působí tu africká odnož al-Káidy a panuje tu neskonalá bída. I proto na severu Nigeru turisty nepotkáte. Lenka Klicperová se do této neklidné oblasti vydala proto, aby zdokumentovala fascinující festival hojnosti a lásky Cure salée i magický mužský tanec gerewol. Cure salée a tanec gerewol či yaake patří k oslavám konce období dešťů, které končí v září. Pak už nomády z kmene Wodaabe a jejich zvířata čeká jen dlouhé a horké období, kdy nespadne skoro ani kapka. A to je třeba oslavit. Kromě období hojnosti, které právě končí, se slaví hlavně láska a krása. Tance jako gerewol a yaake mají slavit krásu, eleganci a upravenost, s jakou se místní muži natřásají před ženami. Muži jsou ti, kteří se snaží maximálně upoutat pozornost. Ideálem krásy je vertikálnost, dávaná na odiv štíhlou postavou, úzkou lebkou, dlouhými štíhlými údy. Kromě toho se také dbá na zuby a oči. Každý mladík musí ukázat, že jich má hodně a jsou bílé a zdravé. Pak už zbývá jen tančit tak, aby zaujal co největší počet žen, které se s ním budou chtít milovat. Protože tato slavnost je slavnost volné lásky...

    Lenka Klicperová

    Se zabývá převážně tématy, která z dnešního světa postupně mizí. Zachycuje slovem i obrazem přírodní národy, které nemilosrdně pohlcuje rozpínající se západní civilizace, ale také život běžných Afričanů, jenž se vyvíjí a mění každým rokem rychleji. Od r. 2004 je šéfredaktorka časopisu Lidé a Země. Autorka knih „Afrika v nás“ a „Afrika v nás II.“

     

     

    Pól chladu

    Vzít si stan a sáňky a jít tábořit na Sibiř, na Pól chladu mně přišlo jako skvělý nápad. Vašek Sůra Polárník To je výborný nápad, není to žádná extrémně těžká výprava, ale bude určitě zajímavá. Petr Horký Piranha Film Chcete vědět proč se i v -50˚C ukládali ke spánku do stanu? Jak se dostali do poroty soutěže Miss Pólu chladu? Nebo jak vypadají místní dostihy?

    Vašek Sůra

    Polárník tělem i duší, za kterého hovoří 20 let zkušeností z polárních oblastí. Na jednu výpravu vzal svou tehdy 9letou dceru. Vašek patří společně s Petrem Horkým a Miroslavem Jakešem, mezi světovou špičku polárníků. Došel na severní pól, přešel zamrzlé jezero Bajkal, Byl na Pólu chladu nebo na Špicberkách. Vyprávění Vaška Sůry by měl alespoň jednou za život zažít každý, kdo má rád zimu.





  • Komentáře:



    Přida komentář:
    Pro komentování akcí musíte být přihlášeni!


    (c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
    Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)