Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Historie povodní v Praze



Od: 30.4.2014 0:00  Do: 19.10.2014 0:00     Místo: Muzeum hlavního města Prahy - hlavní budova



Muzeum hlavního města Prahy pořádá od 30. dubna do 19. října 2014 v hlavní budově muzea, ve spolupráci s Magistrátem hlavního města Prahy a Správou služeb Hlavního města Prahy, výstavu Historie povodní v Praze. Výstava ze sbírek Muzea hlavního města Prahy se uskuteční na paměť prvního výročí poslední velké pražské povodně z počátku roku 2013. V rámci výstavy Historie povodní v Praze bude prezentován bohatý ikonografický materiál. Návštěvník se také dozví zajímavé informace o ochraně před povodněmi v minulosti a uvidí fotodokumentaci povodní z let 2002 a 2013.




  • Mapa místa akce

  • Oficiální web akce




    Podrobné informace:


    Zvýšená hladina Vltavy a jejích přítoků ohrožovala pražské ulice a jejich obyvatele každoročně, v některých obdobích více, v jiných méně. Pražané s každoročním povodňovým nebezpečím počítali, i tak ale voda přinášela do pražského prostoru zkázu a utrpení. Dvacáté století bylo v tomto ohledu pro Prahu, stejně jako většinu Čech, celkem milosrdné, velký zlom přišel s počátkem nového tisíciletí a velkou povodní roku 2002. Naděje, že tato povodeň byla na dlouho dobu poslední, se ovšem nenaplnila… Přišla další velká voda roku 2013, tentokrát způsobená zejména rozlitím menších přítoků velkých řek…

    Prezentován je především bohatý ikonografický materiál ze sbírek muzea, jiných institucí i od soukromníků. Vystavena je reprodukce záznamu o nejstarší pražské povodni v roce 1118, vyobrazení neštěstí při velké vodě v roce 1591. Obrazová dokumentace velkých povodní začíná grafickými listy zobrazujícími velkou zimní povodeň v roce 1784, kdy byl poškozen Karlův most, velké místo je věnováno nejstarším fotografiím povodní let 1872 a 1890, prezentována je i rozsáhlá obrazová dokumentace k povodni roku 1940. Na leteckých i detailních fotografiích si návštěvníci výstavy budou moci připomenout pražskou velkou vodu v roce 2002 a i tu poslední z roku 2013. Část výstavy připomíná způsoby ochrany před velkou vodou v minulosti i nyní.

    V rámci výstavy Historie povodní se uskuteční vycházka „Most pobořený nalézajíce, jali se bědovati“ aneb pražské povodně: 6. 5., 27. 5., 24. 6., 9. 9., 23. 9. Začátek vycházky je vždy od 16 hodin před kostelem sv. Jiljí v Husově ulici na Starém Městě.





  • Komentáře:



    Přida komentář:
    Pro komentování akcí musíte být přihlášeni!


    (c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
    Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)