Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kdo se bojí, nesmí do Prahy aneb strašidelné příběhy z pražských pověstí (Praha)



Od: 20.11.2013 0:00  Do: 29.6.2014 0:00     Místo: Muzeum hlavního města Prahy



Muzeum hlavního města Prahy pořádá výstavu Kdo se bojí, nesmí do Prahy aneb strašidelné příběhy z pražských pověstí. Výstava je umístěna v prostorách hlavní budovy Muzea, v Prašné bráně, Staroměstské mostecké věži, Malostranské mostecké věži, Svatomikulášské městské zvonici a Podskalské celnici na Výtoni, a to od 20. 11. 2013 do 29. 6. 2014. Výstava přibližuje pražské pověsti a nadpřirozené bytosti spoluutvářející tajemnou atmosféru města. Nejzajímavější příběhy pražských legend se staly předlohou pro šestici mladých výtvarnic, které je zpracovaly formou komiksu. Kulisou příběhů je unikátní Langweilův model Prahy, který propojuje všechny objekty výstavy. Model vytvořil Antonín Langweil v letech 1826–1837, a zaznamenal tím podobu hlavního města před polovinou 19. století. V rámci výstavy je pro návštěvníky připravena zábavná doprovodná hra určená především dětem.




  • Mapa místa akce

  • Oficiální web akce




    Podrobné informace:


    Ve výstavě se objevují postavy z nejstarších sbírek pražských pověstí, zejména od Josefa Svátka (1835–1897) a Popelky Biliánové (1862–1941).

    V objektech, ve kterých je výstava umístěna, jsou odlišné příběhy pražských pověstí lišící se i osobitým zpracováním každé výtvarnice. V každém objektu, mimo Podskalské celnice na Výtoni (která představuje závěr výstavy), se návštěvník seznámí s koncepcí celé výstavy i pravidly herní procházky. V hlavní budově Muzea se návštěvník seznámí např. s příběhem vodní panny, Fausta nebo Golema, vše ve zpracování od výtvarnice Marie Kohoutové. Z její další tvorby např.: návrh vánoční známky A, která byla vydána Českou poštou v roce 2012. Kreslila také životopisné komiksy pro populárně-naučné účely, např. Josef Božek – Strůjce parovozu k výstavě Národního muzea Vynálezci a vynálezy.

    Pro Prašnou bránu vytvořila postavy strážného z koleje sv. Mikuláše, mrtvých hráčů karet u Sv. Petra, ducha lichváře a dalších hrdinů z příběhů Starého a Nového Města Jaroslava Dejlová. Ta dále ilustrovala např. povídku Kvoj, syn Chánův v knize Tisíc jizev vydané nakladatelstvím Albatros (2008). Pravidelně přispívá do časopisu BubbleGun a vystavovala na řadě skupinových výstav, např. na putovní výstavě PhantastyXXX.

    Ve Staroměstské mostecké věži se setkáme s příběhy postav ze Starého a Nového Města zpracované Magdalenou Bořkovcovou. Nebude chybět příběh o popravených českých pánech nebo příběh ženy žijící s vodníkem v jeho vodním paláci ve Vltavě. Magdalena Bořkovcová se vedle dětských témat zaměřuje také na sociální tématiku a svět lidí na okraji. V současné době pracuje jako hlavní ilustrátorka pro nový dětský časopis HraNa. Její diplomová práce Biblifuk se dostala do užšího výběru soutěže Nejkrásnější knihy roku 2012.

    Do prostředí Malostranské mostecké věže jsou zasazeny příběhy z východní části Malé Strany a Hradčan v pojetí Magdy Kadlecové. Setkáme se zde s příběhem o vodníkovi a kupci, o Drahomíře nebo o pokladu v Jezuitské zahradě. Magda Kadlecová získala za svou bakalářskou práci v soutěži Nejkrásnější české knihy roku 2010 cenu SČUG Hollar, kterou jí udělil Památník národního písemnictví v Praze. Ve své bakalářské práci zpracovala ilustraci pro knihu Kobercové od Terryho Pratchetta.

    Ve Svatomikulášské městské zvonici jsou prezentovány příběhy postav ze západní části Malé Strany a Hradčan. Seznámíme se s příběhem o bílé paní od Sv. Máří, o zazděné jeptišce nebo o bezhlavém jezdci v Úvoze, vše ve zpracování od Martiny Nožičkové. Ta byla za svou bakalářskou práci Poslední pokušení od Nikose Kazantzakise oceněna cenou SČUG Hollar za ilustraci v rámci soutěže Nejkrásnější české knihy roku 2011.

    Podskalská celnice na Výtoni tvoří závěr výstavy (je zde umístěn poklad, který obdržíte za správné vyřešení pracovních listů) a jsou zde představeny bytosti z Podskalí a Vyšehradu. Markéta Stará zpracovala např. příběhy o služce ve starém pivovaru, o čertu na Vyšehradě nebo o kostlivé ženě s hrncem na hlavě. Markéta Stará je autorkou ilustrací učebnice Vaše šance jít do práce: Průvodce pracovním trhem, učebnice pro cizince. Věnuje se také loutkohře.

    Zábavná hra v rámci výstavy, která je určena převážně pro děti, vyzkouší jejich pozornost a provede je všemi výstavními objekty. Pokud návštěvník splní všechny úkoly, správně odpoví na otázky v pracovních listech, může najít cestu k tajemnému pokladu a jeho část získat.

    V rámci výstavy vychází stejnojmenná doprovodná publikace, Kdo se bojí, nesmí do Prahy, která bude na trhu nejpozději začátkem prosince. V knize najdete komiksy prezentované ve všech výstavních objektech.





  • Komentáře:



    Přida komentář:
    Pro komentování akcí musíte být přihlášeni!


    (c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
    Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)